VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen voor andere aanbieders. Concurrent KPN moet zijn telefoon- en internetverbindingen al jaren met concurrenten delen.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de openstelling nodig om concurrentie te behouden, met meer keuze en goede tarieven voor consumenten en bedrijven. Na de openstelling mogen andere partijen tegen betaling gebruikmaken van het netwerk van VodafoneZiggo zodat ze zelf ook vast internet, tv en telefonie kunnen aanbieden aan klanten.

Op dit moment hebben andere aanbieders alleen op die manier toegang tot het koper- en glasvezelnetwerk van KPN, dat door de ACM wordt gereguleerd. VodafoneZiggo heeft vooralsnog het alleenrecht op zijn eigen netwerk. Straks kunnen kleine spelers zonder eigen netwerk via het net van VodafoneZiggo ook internet-, televisie- en vaste telefoondiensten leveren.

 

Dominante positie

KPN was jarenlang dominant op de telecommarkt. Maar doordat Ziggo-moederbedrijf Liberty Global en Vodafone hun Nederlandse activiteiten in 2016 hebben samengevoegd, is er een nieuwe grootmacht bijgekomen. De ACM is bang dat deze twee spelers zo machtig zijn dat ze andere aanbieders van de markt kunnen weren en zo hogere prijzen kunnen hanteren.

“Door de dominante positie van KPN en VodafoneZiggo op de markt voor vaste telecomnetwerken is er zonder regulering onvoldoende concurrentie”, verklaart ACM-bestuurslid Henk Don. “De ACM stelt daarom voor beide partijen te reguleren. Zo zorgt de ACM er voor dat ook de komende jaren marktpartijen zonder een eigen vast netwerk gebruik kunnen maken van de netwerken van KPN en VodafoneZiggo.”

 

KPN niet blij

KPN is niet blij met dit voorgenomen marktbesluit van de toezichthouder. Volgens het telecombedrijf betekent dit alleen maar meer regulering, waardoor er meteen ook meer onzekerheid boven de markt hangt. Dat maakt het weer lastiger voor bedrijven als KPN om allerlei investeringen te doen. KPN heeft daarom een alternatief voorstel bij de ACM ingediend dat op lange termijn meer zekerheid zou bieden.

VodafoneZiggo zegt het voorgenomen marktbesluit van de ACM te bestuderen. Het bedrijf wijst op de gemiddeld hoge internetsnelheid die Nederlanders voor een Europees gezien concurrerende prijs krijgen. ”Wij denken dat de markt voor internet toegang zeer competitief is. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Ook vrezen we dat dit de enorme netwerkinvesteringen verstoort, die nodig zijn om digitale koploper in Europa te blijven”, aldus VodafoneZiggo in een verklaring.

De ACM geeft belanghebbenden zes weken om commentaar te geven op het besluit. Daarna worden de nieuwe regels aangeboden aan de Europese Commissie, dat zijn veto nog tegen de nieuwe regels kan uitspreken. De ACM hoopt dat de nieuwe regels vanaf de zomer in werking kunnen treden.

Source: VodafoneZiggo moet netwerk net als KPN openstellen voor concurrenten