Het Verenigd Koninkrijk gaat mogelijk nieuwe belastingen voor techbedrijven als Google en Facebook invoeren, als ze niet meer doen om extremistische uitingen online aan te pakken.

Dat heeft de Britse minister van Veiligheid Ben Wallace gezegd zondag.

Volgens Wallace hebben techbedrijven het leven voor terroristen te makkelijk gemaakt, doordat ze weigeren extremistisch materiaal en handleidingen voor het maken van bommen offline te halen. Daarnaast zijn versleutelde chat-diensten als WhatsApp een groot probleem volgens de minister.

“Omdat content niet zo snel als mogelijk offline wordt gehaald, kunnen mensen radicaliseren. Die moeten we deradicaliseren en dat kost miljoenen”, aldus Wallace. “Daar kunnen ze niet mee wegkomen en we moeten naar alle opties kijken, inclusief belastingen.”

Data verkopen

Wallace beschuldigde bedrijven er verder van dat ze graag de gegevens van mensen verkopen, maar het niet aan de overheid willen geven in de strijd tegen terrorisme. Ook stelt hij dat de bedrijven hun eigen winst voor de openbare veiligheid zetten.

“Als ze blijven weigeren om mee te werken, moeten we naar dingen als belastingen kijken als een manier om ze te stimuleren of om het weigeren om mee te werken te compenseren”, aldus Wallace.

Wallace gaf echter geen details over plannen voor die belastingen.

Door: NU.nl

 

Source: VK dreigt met nieuwe belastingen voor techbedrijven om online extremisme