De Turkse regering wil een nieuwe wet invoeren voor meer internetcontrole. Alle websites die regelmatig video- of audio-opnamen publiceren, moeten in de toekomst door de omroepautoriteit (RTÜK) gecontroleerd worden.

Dat meldt de conservatieve regeringspartij AKP, die op dinsdag een wetsvoorstel indiende. AKP is de grootste partij in de Turkse regering.

Websites zouden in de toekomst een licentie kunnen krijgen na controle door de politie en de geheime dienst. Bij overtredingen van de RTÜK-regels kan de rechtbank de toegang tot een website blokkeren en de licentie intrekken.

Netflix

De voorgestelde wet heeft als doel Turkse media waar de regering het niet mee eens is te blokkeren en om buitenlandse platforms zoals Netflix te controleren. Het platform kan daarmee gedwongen worden om kusscènes te verwijderen.

Tegenstanders noemen het voorstel een vorm van censuur. De minister van Communicatie verdedigde de wet en meldt dat het voorstel er alleen is om de regels die al bestaan ook toe te passen op het internet.

Door: ANP

 

Source: Turkije wil online video’s vooraf gaan controleren