De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag eigen cryptogeld aangekondigd. Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela veel waarde heeft door de natuurlijke rijkdommen in het land: olie, gas, goud en diamanten. ‘De 21e eeuw is gearriveerd’, zei de president in een toespraak op tv, onderdeel van een vijf uur durende show.

Venezuela verkeert in een diepe economische en sociale crisis. Aan de vrij val van de Venezolaanse munt bolivar lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten en medicijnen te komen.

De socialistische regeringsleider wil met de introductie van de ‘petro’ de financiële blokkade die is opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land doorbreken. Hij gaf geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin.

Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. Deze wordt wereldwijd juist gekenmerkt door het ontbreken van elke invloed door overheden of centrale banken. ‘Maduro hangt weer eens de clown uit’, reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. ‘Dit is totaal ongeloofwaardig.’

 

Source: Techblog – Venezuela wil economie redden met eigen cryptomunt: de petro