De Spaanse privacytoezichthouder heeft Google beboet, omdat de zoekgigant in het vorige decennium stiekem wifi-gegevens verzamelde via zijn Street View-auto’s.

Google moet 300.000 euro betalen vanwege de schending van de privacywet, meldt de krant El Pais.

Het bedrijf verzamelt met zijn Street View-auto’s foto’s, maar scande enige tijd ook wifinetwerken. Zo wilde Google informatie over de locaties van wifinetwerken vastleggen, maar er werden ook data verzameld die over onbeveiligde netwerken werden verstuurd. Volgens Google gebeurde dat per ongeluk, tussen 2008 en 2010.

Eerder oordeelde de Nederlandse privacywaakhond al dat Google in strijd met de wet handelde, maar er werd hier geen boete opgelegd. Wel moest het bedrijf stoppen met zijn wifi-verzameling, anders dreigde een dwangsom.

Tegen El Pais zegt Google dat het “natuurlijk” de boete zal voldoen. Het bedrijf herhaalt dat het verzamelen van persoonsgegevens een “fout” was.

Privacywaakhonden als de Autoriteit Persoonsgegevens en zijn Spaanse evenknie kunnen vanaf volgend jaar veel hogere boetes opleggen aan bedrijven die privacywetten schenden. Die kunnen oplopen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

 

Bron: Spanje beboet Google om verzamelen wifi-gegevens