De Sociaal-Economische Raad (SER) maakt zich zorgen over de toekomst van het mbo. In een rapport schrijft de raad dat leerlingen flexibeler en breder moeten worden opgeleid omdat ze anders niet meer mee kunnen komen op de arbeidsmarkt. Het onderzoek wordt vandaag openbaar, maar dagblad Trouw publiceert er al over.

De SER, die de regering adviseert, is bang dat robots taken van routinematig werk gaan overnemen. Ook uit de raad zorgen over leerlingen op mbo-niveau 2, dat opleidt tot vakken als beveiliger, receptionist en administratief medewerker. Leerlingen daar komen moeilijk aan een baan en zijn vaker werkloos. Aan de andere kant is er in sectoren als zorg, bouw en techniek juist een tekort aan werknemers.

Studenten moeten worden gestimuleerd om extra vakken te volgen die een goede kans bieden op werk, vindt de SER. Voorzitter Mariëtte Hamer benadrukt in Trouw dat het nu nog wel goed gaat met het mbo, maar ze erkent dat het in de toekomst lastig kan worden. “Het is belangrijk dat jongeren een permanente leercultuur meekrijgen op scholen. Nog meer dan nu moeten opleidingen samenwerken met bedrijven om bij te blijven.”

 

Source: ‘SER bezorgd over mbo, kans op werk neemt af’