Op Tumblr zouden zogeheten ‘trollen’ uit Rusland voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op kiezers.

Dat meldt Buzzfeed woensdag op basis van eigen onderzoek. Volgens het nieuwsmedium wisten de Russische trollen honderden duizenden interacties te genereren met hun content.

Diverse accounts op Tumblr deelden content over onderwerpen als politiegeweld, met als doel voornamelijk jonge Afro-Amerikaanse gebruikers aan te spreken. Ook werden er berichten geplaatst waarin kritiek werd geuit op de Democratische kandidaat Hillary Clinton, en concurrent Bernie Sanders werd gesteund.

De Tumblr-accounts zouden vergelijkbaar zijn aan 3.800 accounts op Twitter die aan de Internet Research Organisation (IRA) toebehoren. De IRA heeft banden met de Russische overheid. De Tumblr-accounts zouden vergelijkbare of exact dezelfde namen hebben als de profielen op Twitter en in sommige gevallen ook dezelfde profielfoto hebben.

Hoeveel accounts Buzzfeed precies wist te identificeren, is niet duidelijk. Tumblr heeft niet gereageerd op het onderzoek.

Source: ‘Russen gebruikten Tumblr om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden’