Rusland zou ook Pokémon Go, YouTube en Tumblr gebruikt hebben bij pogingen om de Amerikaanse publieke opinie te beïnvloeden.

Dat meldt CNN donderdag op basis van eigen onderzoek.

Een aan Rusland gelinkte campagne genaamd “Don’t Shoot Us” pretendeerde onderdeel te zijn van de Black Lives Matter-beweging en adverteerde op Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tumblr en via de game Pokémon Go. Er werd ook contact opgenomen met journalisten in een poging om raciale spanningen te misbruiken.

De campagne gebruikte diverse platformen om incidenten met mogelijk politiegeweld onder de aandacht te brengen. De accounts op Facebook, Instagram en Twitter van de campagne zijn geblokkeerd. Donderdagochtend waren het YouTube-kanaal en de website nog wel actief. De pagina op Tumblr bericht nu over Palestina.

De campagne lijkt vanuit één bron te komen genaamd de Internet Research Agency.

Pokémon Go

Op Tumblr kondigde de campagne in juli 2016 aan een wedstrijd te organiseren met het smartphonespel Pokémon Go. De pagina moedigde mensen aan om Pokémon te gaan zoeken in de buurt waar mogelijk politiegeweld had plaatsgevonden. Gebruikers kregen verder de opdracht om hun Pokémon de namen te geven van de slachtoffers.

De winnaars van de wedstrijd zouden cadeaubonnen voor Amazon ontvangen. Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic zegt tegenover CNN dat het duidelijk is dat het spel misbruikt is voor promoties van derde partijen, zonder hun toestemming.

“Pokémon Go kan niet gebruikt worden om informatie te delen tussen gebruikers in de app. Dat is ook niet gebeurd”, aldus een woordvoerder. “De ‘wedstrijd’ liet mensen screenshots maken van hun telefoon en delen via andere sociale netwerken, niet binnen ons spel.”

Volgens CNN is het niet duidelijk wat de campagne probeerde te bereiken met de wedstrijd. Mogelijk was het doel om mensen die in de buurt van de locaties wonen van slag te brengen en hen te herinneren aan het politiegeweld.

Bron: ‘Russen gebruikten Pokémon Go bij poging beïnvloeding Amerikanen’