Nederlandse telecomproviders overtreden de wet door misleidende advertenties op Google Shopping-advertenties te plaatsen.

Dat zegt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws. In advertenties voor smartphones wordt niet vermeld dat de klant een lening afsluit bij duurdere toestellen en daarmee een BKR-registratie krijgt.

Onder meer Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 en Belsimpel plaatsen advertenties voor bijvoorbeeld een iPhone X voor 216 euro. Dit toestel kost in werkelijkheid een veelvoud hiervan. Volgens de wet moet daar een “Let op! Geld lenen kost geld!”-waarschuwing bij staan. Daarnaast moeten de abonnementskosten en de kosten van de lening worden aangegeven.

De providers wijzen naar Google. Het is op dit moment niet mogelijk om in de kleine advertenties een waarschuwing of een krediettabel op te nemen.

Providers

Vodafone geeft zijn Google-advertenties de titel “Let op: Geld lenen kost geld” mee. Op die manier hoopt het bedrijf aan de wet te voldoen.

KPN zegt tegenover RTL Nieuws de advertenties offline te hebben gehaald. Ook Tele2 is daar na de melding van de nieuwssite mee begonnen. Belsimpel zegt in gesprek te gaan met de AFM en Google. T-Mobile heeft niet gereageerd.

Een woordvoerder van de AFM laat weten de betreffende adverteerders aan te spreken op de advertenties.

 

Bron: Providers moeten kredietwaarschuwing in Google Shopping-advertenties tonen