De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of de NPO Start-app privacyregels overtreedt door kijkgedrag door te geven aan derde partijen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder aan NU.nl na antwoorden op Kamervragen van minister Arie Slob (Media).

NPO Start is de opvolger van Uitzending Gemist. Via de app kunnen gebruikers programma’s van de publieke omroep terugkijken, mits zij akkoord gaan met de voorwaarden. Daarin staat dat advertentiebedrijven inzicht kunnen krijgen in het kijkgedrag van de gebruiker.

Gebruikers die de voorwaarde niet accepteren, kunnen de NPO Start-app niet gebruiken en daarmee geen programma’s terugkijken.

In de reactie op Kamervragen schrijft minister Slob dat de NPO zelf verantwoording moet afleggen over de keuzes die de organisatie maakt. Een woordvoerder van de NPO laat aan NU.nl weten dat gebruikers binnen enkele weken de mogelijkheid krijgen om het delen van hun kijkgedrag uit te schakelen.

Winst derde partijen ondersteunen

Informatie over NPO Start-kijkgedrag is mogelijk waardevol voor bedrijven, omdat zij daarmee bijvoorbeeld advertentieprofielen van gebruikers kunnen opstellen.

In de Mediawet staat dat de publieke omroep zich niet dienstbaar mag maken aan winst door derden. Het Commissariaat voor de Media is verantwoordelijk voor de controle op naleving van de Mediawet.

Een woordvoerder van het Commissariaat laat weten dat de toezichthouder deze kwestie heeft besproken, maar heeft besloten om daar vooralsnog geen onderzoek naar te doen.

Door: NU.nl

 

Source: Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar doorgeven kijkgedrag NPO-app