Noord-Korea verwerpt de beschuldiging van de Verenigde Staten dat het betrokken zou zijn bij WannaCry ransomware-aanvallen in mei van dit jaar.

Een woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken stelt dat Noord-Korea nooit betrokken is geweest bij een cyberaanval. “Zoals wij vaker hebben gezegd zijn wij niet betrokken bij cyberaanvallen. Wij voelen niet de noodzaak om op elke zaak te reageren als het om zulke absurde beschuldigingen van de Verenigde Staten gaat.”

Dinsdag beschuldigde Tom Bossert, de veiligheidsadviseur van Donald Trump, Noord-Korea van een cyberaanval in mei van dit jaar. Voor de Noord-Koreainen is beschuldiging van de Verenigde Staten een provocatie die het land niet kan tolereren.

De Amerikaanse regering heeft met “een zeer hoge mate van zekerheid” vastgesteld dat een hackersgroep Lazarus Group, die werkt voor de Noord-Koreaanse overheid, de WannaCry-aanval heeft uitgevoerd. Ook de regering van het Verenigd Koningkrijk schrijft de WannaCry-aanval dinsdag toe aan de Lazarus Group.

‘Toekomstige aanvallen’

De beschuldiging is volgens de medewerker bedoeld om het regime in Noord-Korea verantwoordelijk te stellen voor zijn daden en om “toekomstige aanvallen moeilijker te maken”.

WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in honderdvijftig landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro’s in bitcoins. In Groot-Brittannië werden meerdere ziekenhuizen tot slachtoffer gemaakt.

De verdere verspreiding van gijzelsoftware werd, deels bij toeval, gestopt toen een Britse onderzoeker een zogeheten ‘killswitch’ (‘uit-knop’) in de code ontdekte.

Source: Noord-Korea ontkent betrokkenheid bij cyberaanval in mei