Privacytoezichthouders uit verschillende Europese landen zijn een werkgroep gestart onder leiding van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij doen onderzoek naar het datalek van Uber.

Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) woensdag bekendgemaakt.

De werkgroep bestaat uit privacytoezichthouders uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Op 22 november ontving de AP een datalekmelding van Uber, die op dit moment wordt onderzocht. Het is niet bekend wanneer het onderzoek wordt afgerond.

De groep heeft niet de bevoegdheid om samen sancties op te leggen aan het bedrijf. De onderzoeken worden op nationaal niveau uitgevoerd. Uber belooft mee te werken aan het onderzoek.

57 miljoen accounts

Vanwege een groot datalek in 2016 werden gegevens van 57 miljoen Uber-accounts gestolen. Het ging daarbij om namen, e-mailadressen en telefoonnummers van mensen overal ter wereld. Uber betaalde 100.000 dollar aan de hackers om dat stil te houden.

De taxidienst maakte woensdag bekend dat gegevens van 2,7 miljoen gebruikers in het Verenigd Koninkrijk op straat lagen na het datalek. Op dit moment kan Uber nog niks zeggen over de hoeveelheid gelekte data van Nederlandse gebruikers.

Door: NU.nl

 

Source: Nederlandse toezichthouder leidt Europees onderzoek naar datalek Uber