De molenaars van Kinderdijk zijn de vele drones die langs en over hun molens vliegen meer dan zat. De drones maken inbreuk op hun privacy, vinden de molenaars. Daarom willen ze een verbod.

Gemiddeld komt er elke drie dagen een drone voorbij. Soms vaker, want als het regent of hard waait vliegen ze niet. “Sinds januari vorig jaar zijn er al 200 vluchten geteld”, zegt molenaar Peter-Paul Klapwijk tegen RTV Rijnmond.

Was ophangen

De molenaars zijn wel gewend aan toeristen, en daar hebben ze geen problemen mee. “We weten dat we hier wonen, en beseffen de lusten en de lasten van wonen in een molen in een werelderfgoed.” Maar filmen vanuit de lucht, zonder toestemming, vindt hij te ver gaan.

“Als ik op YouTube kijk zie ik mijn vrouw de was ophangen, mijn buren aan de eettafel zitten en de kinderen buiten spelen”, moppert Klapwijk.

De molenaars willen dat de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden de drones gaan verbieden. Dat zou via een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen. De raadsleden hebben beloof te kijken naar een oplossing.

 

Bron: Molenaars Kinderdijk willen droneverbod vanwege privacy | NOS