De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) vermoedt dat er met voorkennis is gehandeld omdat zijn database Edgar is gehackt.

Volgens de organisatie is het systeem, waarbij bedrijven onder meer hun belangrijke financiële documenten moeten opslaan zodat ze voor beleggers toegankelijk zijn, al in 2016 gehackt.

Het illegaal binnendringen kwam volgens de waakhond pas afgelopen maand aan het licht. In Edgar zijn miljoenen documenten opgeslagen.

De hackers wisten een fout in de software te gebruiken om toegang te krijgen tot documenten als het opslaan in het systeem werd getest. Op dat moment is de data nog niet voor het brede publiek beschikbaar.

‘Onnodig risico’

Volgens Reuters waarschuwde de waakhond Government Accountability Office (GAO) in juli al dat de SEC “onnodig risico liep” wegens gebreken in de informatiesystemen.

Uit een rapport van de GAO bleek onder meer dat gevoelige informatie niet altijd volledig versleuteld werd. Ook werd er software gebruikt die niet langer ondersteund werd en was er geen systeem dat indringers detecteerd geïnstalleerd.

Bron: Mogelijk met voorkennis op beurs gehandeld door SEC-hack