Het afgelopen jaar is het aantal verkeersongelukken op de hoofdwegen opnieuw flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), een samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders.

De afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven in actie bij bijna 26.000 ongelukken op hoofdwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. In De Telegraaf zegt SIMN-secretaris Ivo Wildenberg dat de stijging waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het gebruik van smartphones achter het stuur.

“Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we jaarlijks te maken met een stijging”, zegt Wildenberg. “De infrastructuur en auto’s zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten.”

SIMN is sinds 1999 verantwoordelijk voor de afhandeling van incidenten met personenvoertuigen op snelwegen en een aantal provinciale en gemeentelijke wegen.

Vooral op snelwegen in de provincie Gelderland ging het vaker mis. Op de A12 bij Arnhem nam het aantal verkeersongevallen de afgelopen vier jaar toe met 91 procent. Op de A73 bij Nijmegen was er in diezelfde periode een stijging van 131 procent.

In mei meldde het CBS dat ook het aantal verkeersdoden vorig jaar is toegenomen. Veilig Verkeer Nederland zei toen dat er meer aandacht moet komen voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. “Het moet normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto.”

Eerder werd al bekend dat de ministers Schultz en Blok iets willen doen aan het stijgende aantal verkeersslachtoffers. Blok werkt aan een wet om onder meer gevaarlijk rijgedrag en rijden onder invloed harder aan te pakken. Schultz wil iets doen aan appen achter het stuur en op de fiets.

 

Bron: Meer verkeersongelukken, waarschijnlijk door smartphone | NOS