De gemeente Amsterdam heeft persoonsgegevens van hangjongeren op Facebook laten verzamelen om inzicht te krijgen in deze groepen.

De gemeente huurde eind 2015 een databedrijf uit Utrecht in om de hangjongeren in kaart te brengen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het project zou inmiddels zijn gestaakt.

Het bedrijf verzamelde de Facebook-accounts van 126 bekende hangjongeren. Door de openbare vriendenlijsten van gebruikers te doorzoeken en te zien wie zes of meer onderlinge vrienden hadden, werden twaalfhonderd potentiële hangjongeren geïdentificeerd.

Kaart

Met de verzamelde Facebook-gegevens werden jongeren op een kaart geplaatst. Jongeren die veel andere hangjeugd als Facebook-vrienden hadden, werden een groter bolletje op de kaart. Hierdoor kreeg de gemeente een idee van wie er cruciale rollen in groepen speelden.

De gegevens werden geanalyseerd door gemeenteambtenaren, die hierdoor ontdekten welke hanggroepen met jongeren in andere stadsdelen communiceerden. Ook werden de rollen van jongeren binnen de groepen onderzocht.

Datamisbruik

Facebook ligt op dit moment onder vuur wegens misbruik door databedrijf Cambridge Analytica. Deze instantie verzamelde gebruikersgegevens en maakte daarmee psychologische profielen. Op basis hiervan werden gerichte politieke advertenties getoond.

Source: Gemeente Amsterdam verzamelde Facebook-gegevens van hangjongeren