Facebook gaat voortaan lokaal belasting betalen in landen waar inkomsten worden behaald, in plaats van het doorsluizen van geld naar het internationale hoofdkantoor in Ierland.

De belastingen zullen worden betaald in de landen waar Facebook een kantoor heeft, meldt het bedrijf dinsdag.

Facebook spreekt van een ‘lokale verkoopstructuur’ waarbij verkochte advertenties de boeken in gaan als inkomsten in het betreffende land en dus belast kunnen worden.

Facebook stelt dat het daarmee meer transparantie wil bieden over zijn belastingen aan de autoriteiten. De maatregel moet medio 2019 ingevoerd zijn, aldus financieel directeur David Wehner van Facebook.

De maatregel zal gelden voor landen als bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Nederland. In Groot-Brittannië en Australië heeft Facebook al een structuur waarbij lokaal belastingen worden betaald.

 

Kritiek

Facebook ligt net als andere grote techbedrijven als Apple, Amazon en Google onder vuur van bijvoorbeeld de Europese Commissie vanwege hun belastingconstructies. Zo heeft Brussel Ierland bevolen om ruim 13 miljard euro aan achterstallige belastingen te innen bij Apple.

Het internationale hoofdkantoor van ‘s werelds meest populaire sociale netwerksite staat in Dublin, terwijl het Amerikaanse hoofdkwartier is gevestigd in het Californische Menlo Park.

Door: ANP/NU.nl

 

Source: Facebook gaat lokaal belasting betalen