Duitsland is begonnen met het handhaven van de zogeheten NetzDG-wet. Daarmee moeten sociale media sneller haatberichten en nepnieuws van hun platforms verwijderen.

Sociale media zoals Facebook en Twitter kregen tot het eind van 2017 de tijd om zich op de Duitse wetgeving voor te bereiden. Die wet is nu van kracht, schrijft de BBC.

Dat betekent dat sociale platformen flinke boetes kunnen verwachten, als ze haatberichten niet binnen 24 na het indienen van een klacht verwijderen.

Sites die “duidelijk wetsovertredende” berichten niet wissen, kunnen een boete van vijf miljoen euro verwachten. Dat bedrag kan oplopen tot 50 miljoen euro. Onder de wet vallen sociale netwerken en mediawebsites met meer dan twee miljoen leden.

De wet werd in juni vorig jaar aangenomen. De nieuwe regels gelden niet alleen voor haatberichten, maar bijvoorbeeld ook voor laster en berichten die aanzetten tot geweld.

Kritiek

Vanuit de internetbranche konden de nieuwe wet rekenen op veel kritiek. Zo noemden internetactivisten de wetgeving inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

Facebook zag er eveneens niets in. Volgens het bedrijf zouden de regels “ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor complexe juridische beslissingen van publieke autoriteiten naar particuliere bedrijven wordt overgedragen”.

Door: NU.nl

 

Source: Duitse wet tegen haatberichten op sociale media van start