Het Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, stelt dat Facebook zijn machtspositie binnen de Duitse markt van sociale netwerken heeft misbruikt.

Dat meldt de waakhond op zijn website. Het betreft een voorlopige uitspraak.

De mededingingsautoriteit vindt dat Duitse consumenten door Facebook gedwongen worden om gegevens aan het bedrijf af te staan als zij gebruik willen maken van websites of applicaties van derden die een Facebook-integratie bevatten.

Overstappen naar een ander sociaal netwerk zou niet mogelijk zijn en de waakhond is er daarom niet van overtuigd dat door consumenten geldige toestemming is gegeven voor dergelijke dataverzameling door Facebook.

Whatsapp en Instagram

Het gaat de waakhond specifiek om data via derden dia Facebook koppelt aan eigen data over gebruikers, maar daar worden ook gegevens van het door het Amerikaanse bedrijf overgenomen Whatsapp en Instagram onder gerekend.

Het Bundeskartellamt stelt dat Facebook de kans krijgt om te reageren op de bevindingen van de waakhond in de vorm van een verklaring of mogelijke oplossing. Een definitieve uitspraak wordt niet voor de zomer van volgend jaar verwacht.

Reactie Facebook

In een reactie laat Facebook weten dat de bevindingen van de Duitse mededingingsautoriteit een “onjuist beeld” schetsen en dat het sociale netwerk weliswaar populair is in het land, maar “niet dominant”, meldt Reuters. Facebook zegt wel mee te zullen werken aan het onderzoek.

Door: NU.nl

Source: Duitse marktwaakhond beschuldigt Facebook van machtsmisbruik