Toezichthouders in het zogeheten Financieel Stabiliteitscomité waarschuwen voor het gevaar van cyberaanvallen voor de Nederlandse financiële sector.

Volgens het comité is er een toenemend risico van geavanceerde cyberaanvallen voor de financiële stabiliteit.

In het Financieel Stabiliteitscomité zitten vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën.

Volgens hen is de cyberdreiging voor de Nederlandse financiële sector structureel toegenomen. Financiële instellingen, hun dienstverleners en andere vitale sectoren zijn steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen die bovendien geavanceerder worden en meerdere instellingen tegelijk kunnen raken.

 

Crytovaluta’s

Ook waarschuwt het comité consumenten en financiële ondernemingen voor de risico’s van cryptovaluta’s. Consumenten zijn niet beschermd door regelgeving en toezicht wanneer zij digitale valuta’s aanhouden of verhandelen.

Financiële bedrijven lopen risico doordat de identiteit van kopers en verkopers niet of onvoldoende kan worden gekend. De markt voor digitale valuta’s vormt op dit moment echter geen risico voor de financiële stabiliteit, aldus de toezichthouders.

 

Source: ‘Cyberaanvallen gevaar voor Nederlandse financiële sector’