Het besturingssysteem Windows 10 verzamelt te veel privégegevens zonder duidelijk om toestemming te vragen. Dat oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Onder de standaardinstellingen verzamelt Windows 10 veel informatie over het privégedrag van gebruikers, zoals welke apps zijn geïnstalleerd en welke websites mensen bezoeken. “Microsoft maakt in feite non-stop foto’s van het computergedrag en stuurt dit naar zichzelf”, schrijft de waakhond. De softwaremaker is daar volgens de AP niet duidelijk genoeg over.

Ook maakt Microsoft niet duidelijk waarvoor de verzamelde gegevens worden gebruikt. Dat gebeurt onder meer om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. De privacywaakhond vindt Microsofts werkwijze “onvoorspelbaar”, omdat het bedrijf “alleen op hoofdlijnen informeert” en hierdoor kan de gebruiker niet een goed geïnformeerde keuze maken.

Standaard en volledig

Microsoft heeft twee niveaus van verzamelen: standaard en volledig. Bij het eerste worden gegevens over gebruik van het apparaat verwerkt. Die heeft de softwaremaker bijvoorbeeld nodig om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft werken. Bij volledig worden ook gegevens over het appgebruik en surfgedrag via browser Edge verzameld.

De AP wijst erop dat Microsoft, als gebruikers het niet zelf bewust uitzetten, bij zowel standaard als volledig gegevens gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Indringend

In Nederland zijn volgens de AP meer dan 4 miljoen actieve apparaten waarop Windows 10 draait. Het systeem volgt ongeveer iedere stap die je op je computer zet, zegt vicevoorzitter Thomesen van de waakhond. “Dat levert een indringend beeld van jou op.”

De privacywaakhond legt Microsoft nog geen boete op; het bedrijf krijgt nu de kans om de privacy-inbreuken te stoppen. Het bedrijf heeft aangegeven dat te willen doen, maar weerspreekt ook een deel van de bevindingen van de autoriteit.

Microsoft spreekt tegen dat het gebruikers niet duidelijk informeert over welke gegevens voor welke doelen worden verzameld. Verder wijst Microsoft erop dat er een dashboard is waarin gebruikers het verzamelen van data kunnen in- en uitschakelen.

 

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens: Windows 10 schendt privacy | NOS