Voor als u ook mee wilt praten over de bitcoinbubbel, cryptomunten en ethereum, geeft Daan Heerma van Voss hieronder een stoomcursus cryptocurrency

Met cryptocurrency kun je echt betalen, maar er is geen bescherming van regels of instanties. Cryptocurrency’s, ook wel cryptomunten genoemd, zijn digitale munteenheden die het bestaande geldsysteem aanvullen en op den duur zelfs grotendeels zouden kunnen vervangen. Cryptomunten zijn geen echte munten, het zijn veeleer computerprogramma’s, of toepassingen die het digitale financiële verkeer vergemakkelijken, waarvan de koers fluctueert op de open markt. Vrijwel alle cryptomunten zijn gedecentraliseerd: er is geen centrale instantie als een nationale bank of regelgever of overheid bij betrokken. Daarom zijn cryptomunten uitstekend geschikt voor internetgebruik.

De eerste cryptomunt in de geschiedenis was de bitcoin. Bitcoin is bedacht door whizzkids die rondom de beurskrach van 2008 hun vertrouwen in de oude economie waren kwijtgeraakt en op zoek gingen naar een nieuw systeem. In datzelfde jaar werd de munt geïmplementeerd. Een bitcoin heeft veel toepassingen. Je kunt er onder meer goederen mee kopen, je kunt er diensten mee betalen, je kunt ermee speculeren en je kunt ze omruilen voor fysiek geld. Transacties met bitcoin zijn direct, je betaalt nauwelijks transactiekosten en de munt biedt een grote mate van anonimiteit.

De bitcoin kan het beste worden gezien als digitale goudstaaf

In ouderwetse termen gedacht, kan de bitcoin het beste worden gezien als digitale goudstaaf: het is de oercryptomunt, die van alle cyptomunten door de meeste banken wordt geaccepteerd. De kans dat de bitcoin (al) zijn waarde verliest, is daarom nihil.

Elke cryptomunt stoelt op een technologische innovatie, die slechts weinigen echt begrijpen en waarvan niemand weet of die duurzaam is. Daarom is ook moeilijk te doorgronden waarom de ene munt daalt en de andere stijgt. Deze massale onwetendheid vergroot de volatiliteit (onvoorspelbaarheid) zeer.

Een stijging van een bepaalde munt wordt automatisch versterkt, omdat mensen vermoeden dat er een reden achter de stijging zit en ze de boot niet willen missen. Daling van een bepaalde munt wordt evenzeer versterkt, omdat mensen bang zijn dat de bubbel barst. En aangezien de cryptomarkt grotendeels door amateurs wordt bestierd, hebben deze basale emotionele impulsen een extreem grote weerslag op de dagelijkse koers.

De financiële regelgeving ligt ver achter op de cryptowerkelijkheid

In de cryptowereld is het moeilijk betrouwbare informatie in te winnen. De mensen die roepen dat de crypto-economie exponentieel zal blijven groeien, doen dat deels uit eigenbelang: ook zij hebben er geld in zitten.

Maar de nationale regeringen en bankenconcerns die blijven volhouden dat de bubbel binnenkort zal barsten, doen dat vaak ook niet uit liefdadigheid. Menig land dat de bitcoin eerst heeft veroordeeld – zoals Rusland of China – blijkt dit vooral te hebben gedaan om de prijs te drukken. Achter de schermen kochten ze voor miljarden aan cryptomunten, waarna ze de nieuwe economie toch maar omarmden, en zo een grote winst opstreken.

Is dat legaal? Niemand weet het. De financiële regelgeving ligt ver achter op de cryptowerkelijkheid. Er is geen bescherming, geen financiële autoriteit waartoe je je kunt wenden bij grote verliezen, en als je gehackt wordt, ben je alles kwijt. Nog zo’n term die ik als cryptonovice vaak tegenkwam: de cryptowereld is het financiële Wilde Westen.

 

Source: Zo wordt u ook een cryptosnob: een stoomcursus cryptocurrency