De app NPO Start, waarmee je uitzendingen kunt terugkijken, verzamelt het kijkgedrag van gebruikers en deelt deze gegevens met adverteerders. Nadat er ophef ontstond op sociale media belooft de NPO dat gebruikers binnenkort zelf de keuze krijgen of hun kijkgedrag mag worden gedeeld.

Gebruikers moeten op dit moment nog er nog steeds mee instemmen dat hun kijkgedrag met adverteerders wordt gedeeld. Als zij dat niet doen kunnen ze geen programma’s via de app terugkijken. Dat is volgens digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom in strijd met de wet.

“Je toestemming wordt dus afgedwongen. Op deze manier is je ‘toestemming’ natuurlijk een wassen neus. Want van in vrijheid gegeven toestemming, zoals vereist wordt door de wet, is hier geen sprake”, schrijft Bits of Freedom-onderzoeker David Korteweg.

Keuze

​Naast het kijkgedrag wordt ook het ip-adres en de locatie van de gebruiker verzameld. Met die gegevens wil de NPO samen met adverteerders ‘op profiel en interesses afgestemde advertenties tonen’.

Maar nadat er ophef over het verplicht verzamelen van deze gegevens ontstond, zegt de NPO nu dat er wordt gewerkt aan een optie die gebruikers zelf de keuze over het delen van hun data geeft. “Maar dat is technisch ingewikkeld en kost tijd; hoelang dat gaat duren is op dit moment nog niet duidelijk”, aldus de woordvoerder tegen de NOS.

Op de website van NPO Start is het wel mogelijk om programma’s terug te kijken zonder dat jouw persoonlijke gegevens met adverteerders worden gedeeld.

RTL Nieuws

 

Source: NPO past terugkijk-app aan na ophef over verzamelen kijkgedrag