1,5 miljard gebruikers van Facebook vallen straks onder de privacyregels van de VS in plaats van de strengere Europese regels. Dat heeft het bedrijf aan Reuters bevestigd.

Op dit moment is het zo dat alle gebruikers buiten de VS en Canada vallen onder de regels van de plek waar Facebooks internationale hoofdkantoor is gevestigd: Ierland. Dit betekent dat als iemand een probleem heeft, diegene naar de Ierse privacywaakhond of rechter moeten stappen.

Aangezien dat land hoort bij de Europese Unie, gelden daar – net als in Nederland – vanaf 25 mei strengere privacyregels. Facebook zorgt er nu voor dat gebruikers buiten de EU straks naar de Amerikaanse rechter moeten stappen. In een verklaring zegt Facebook dat het overal “dezelfde privacybescherming toepast”. Het maakt volgens het bedrijf niet uit of je nou onder Facebook Inc. (in de VS) of Facebook Ierland valt.

Maar een deskundige zegt tegen persbureau Reuters dat dat in de praktijk wel degelijk uitmaakt. 1,5 miljard gebruikers die straks onder Facebook in de VS vallen, zullen zich met klachten niet meer kunnen wenden tot de Ierse privacywaakhond of rechters. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk van de Amerikaanse equivalenten en in de VS gelden andere, mindere strenge regels. Als voorbeeld wordt browsegeschiedenis genoemd. Die wordt in de EU gezien als persoonlijke data, maar in de VS niet.

Het besluit is ook opmerkelijk omdat topman Zuckerberg onlangs nog in het Congres zei dat Facebook in de toekomst wil dat voor iedere gebruiker de strengere Europese privacywetgeving gaat gelden. Er zou in elk “in de geest” van die wetgeving gehandeld moeten worden.

70 procent van de gebruikers

De verandering heeft dus geen gevolgen voor gebruikers in de EU, die kunnen zich blijven beroepen op de strengere EU-regels. Maar voor meer dan 70 procent van de gebruikers verandert het wel. In de VS en Canada heeft Facebook 239 miljoen gebruikers, in de EU 370 miljoen en in de rest van de wereld 1,52 miljard. Zakelijk netwerk LinkedIn, tegenwoordig onderdeel van Microsoft, plant overigens een soortgelijke verandering.

Volgens Reuters laat het besluit zien dat Facebook manieren zoekt om ervoor te zorgen dat ze minder last hebben van de privacyregels. Zo wordt het onder de nieuwe Europese wetgeving mogelijk om het sociale netwerk boetes tot vier procent van de wereldwijde jaaromzet op te leggen. In het geval van Facebook kan dat oplopen tot miljarden euro’s.

Het privacybeleid van Facebook ligt momenteel onder een vergrootglas. Dat komt door het schandaal rond Cambridge Analytica. Dit databedrijf verzamelde, zonder toestemming, gegevens van maximaal 87 miljoen Facebook-gebruikers in 2014. De afgelopen tijd kondigde het netwerk diverse maatregelen aan om een dergelijk schandaal in de toekomst te voorkomen.

Source: ‘Groot deel Facebook-gebruikers valt buiten strengere privacyregels’