Google verwijderde in 2017 ruim 700.000 malafide apps uit Play Store, 70 procent meer dan in 2016.

De forse stijging in verwijderde malafide apps is te danken aan kunstmatige intelligentie, meldt Google Play-productmanager Andrew Ahn dinsdag.

De zelflerende systemen van Google zijn steeds beter in het detecteren van malafide apps. Volgens Ahn werd 99 procent van de apps met malafide inhoud herkend en afgewezen voor iemand die kon installeren.

De populairste categorie malafide apps blijft de ‘copycat app’. Het uiterlijk en de naam van populaire apps moeten gebruikers dan verleiden een malafide app te installeren. Afgelopen jaar werden ruim 250.000 van dergelijke apps verwijderd uit de Play Store.

Google hield daarnaast tienduizenden apps tegen die ongewenste inhoud bevatten zoals pornografie, extreem geweld, haat en illegale activiteiten.

 

Stiekem crypto minen

Een nieuwe groep malafide apps wil de telefoons van slachtoffers gebruiken om stiekem cryptomunten te minen, zegt Google Play-beveiligingshoofd Dave Kleidermacher tegen TechCrunch.

Volgens Kleidermacher hebben de zelflerende systemen van Google gezorgd voor een doorbraak in de detectie van malafide apps. Het beveiligingshoofd zegt dat er nu een kans van 0,00006 procent is dat iemand vanuit Google Play een malafide app installeert.

Toch weten malafide apps soms nog steeds langs de controles van Google te komen. Zo verwijderde Google eerder deze maand nog 22 malafide apps die daadwerkelijk gedownload werden, waaronder zaklamp-apps.

 

Source: Google verwijderde vorig jaar ruim 700.000 apps uit Play Store