De FBI wil informatie die bedrijven in verlegenheid kan brengen na een datalek achterhouden voor de toezichthouders.

Dat zei FBI-directeur Christopher Wray woensdag op een conferentie in Boston, meldt Law360. Hij beloofde dat de FBI “gedupeerde bedrijven als slachtoffers gaat behandelen”.

De “minder goed ingelichte” tegenhangers van de FBI staan volgens Wray steeds meer eensgezind tegenover bedrijven die te maken hebben met geavanceerde hackpogingen. Toch is het niet zijn taak om hen op de hoogte te stellen van nieuwe datalekken.

Tijdens de conferentie sprak Wray over zijn zorgen omtrent de terughoudendheid van bedrijven om datalekken te delen. De bedrijven zijn volgens hem bang dat de FBI bedrijfsinformatie doorspeelt aan toezichthouders die het consumentenrecht waarborgen.

‘Geen belang’

Bedrijven die nieuws over een datalek naar buiten brengen, lopen het risico aangeklaagd te worden of een boete te krijgen voor het verzuimen van het beschermen van gebruikersgegevens.

De FBI-directeur benadrukte dat het niet in zijn belang is om bedrijfsinformatie aan toezichthouders of andere partijen door te spelen, tenzij hij daar door een rechter door wordt gedwongen.

In Nederland zijn bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een datalek sinds 2016 verplicht om dat te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Source: FBI wil bedrijfsinformatie uit datalekken achterhouden voor toezichthouders