Beveiligingsbedrijf Symantec stelt dat er vorig jaar 3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer zijn geworden van cybercrime. In totaal raakten ze 1,3 miljard euro kwijt.

Dat blijkt uit een onderzoek van Symantec. Het bedrijf sprak daarvoor met meer dan 20.000 mensen in twintig landen, onder wie ruim duizend Nederlanders.

In heel Europa kregen 98,2 miljoen mensen met digitale misdaad te maken. De schade daarvan bedroeg 23,3 miljard euro.

In Nederland is phishing de meest voorkomende vorm van cybercrime. Daarbij worden mensen door oplichters aangespoord om ergens hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Cybercriminelen kunnen op die manier allerlei persoonlijke informatie buitmaken.

Wachtwoord

Het gemiddelde Nederlandse slachtoffer van cybercriminaliteit zegt enthousiast te zijn over technologie en gebruikt meerdere apparaten. Zo hebben ze bovengemiddeld vaak een smartwatch of een slim huishoudelijk apparaat.

Volgens Symantec overschatten veel mensen hoeveel ze van digitale veiligheid weten. Zo wordt de fout geregeld gemaakt dat mensen één wachtwoord hebben voor meerdere accounts. Daardoor kunnen kwaadwillenden op verschillende plekken inloggen als inlogdata van één account bekend is.

 

Source: ‘Eén op de vijf Nederlanders in 2017 slachtoffer van cybercrime’