De politie van Wales zette tijdens de Champions League-finale van 2017 in Cardiff technologie met gezichtsherkenning in om criminelen op te sporen, maar het systeem zat in 92 procent van de gevallen fout.

De technologie kan grote groepen mensen scannen en hun gezichten vergelijken met een database van eerder opgepakte mensen. Dat gebeurde ook bij de 170.000 bezoekers die de finalewedstrijd in de Welshe hoofdstad kwamen bekijken.

Het systeem signaleerde 2.470 potentiële gelijkenissen tussen bezoekers en bekende criminelen in de database van de politie. Maar in 92 procent van de gevallen, 2.297 mensen, had het systeem de personen verkeerd herkend, zo meldt The Guardian.

Geen onterechte arrestaties

Volgens de Welshe politie is geen enkel systeem voor gezichtsherkenning 100 procent nauwkeurig. Sinds de politie in juni 2017 begon met testen, zouden er al ruim 450 mensen zijn gearresteerd dankzij het systeem.

Er zou geen enkele persoon zijn gearresteerd na foutief herkend te zijn door het systeem.

De Welshe politie wijt de foutieve herkenningen onder meer aan ‘aangeleverde afbeeldingen van slechte kwaliteit’. Onder meer Interpol en voetbalbond UEFA hadden beelden aangeleverd van bekende criminelen.

De Nederlandse politie gebruikt ook gezichtsherkenning, maar vooralsnog op kleinere schaal. In 2017 werden 93 verdachten door het systeem herkend.

 

Source: Camera’s Britse politie herkenden duizenden mensen onterecht als crimineel