De prijs van de bitcoin is voor het eerst sinds november onder de 10.000 dollar gezakt. Al twee dagen op rij dalen de koersen van verschillende cryptovaluta. Ook de koersen van ethereum, ripple en litecoin zijn hard gedaald.

In twee dagen tijd is de koers van de bitcoin met zo’n 30 procent gedaald, volgens Coinmarketcap. In december ging de waarde nog richting de 20.000 dollar.

Na de forse daling in de middag herstelde de munt zich later weer wat. In de avond stond hij weer boven de 10.000 dollar en koerste hij zelfs richting de 11.000 dollar.

De koers van de bitcoin het afgelopen jaar Local Focus

Forse prijsschommelingen horen bij de digitale munten, maar de afgelopen dagen gaat de koers wel heel hard naar beneden. Er worden verschillende oorzaken genoemd. Zo dreigen China en Zuid-Korea al langer om de handel in cryptomunten in te perken. Ook de Franse minister van Financiën riep op tot meer regulering van de munten.

Ook wijzen analisten erop dat de laatste maanden veel nieuwe beleggers in de bitcoin zijn gestapt, en dat blaast de koers op. Als er dan een koersval ontstaat, wil een deel van deze groep er snel vanaf. Dat is een zichzelf versterkend effect en draagt ook bij aan hevige schommelingen, stellen analisten.

NOS op 3 maakte eerder deze uitlegvideo over blockchain, de technologie achter bitcoin.

Hoe werkt de blockchain?

 

Source: Bitcoin zakt door de grens van 10.000 dollar, maar veert daarna weer op