Een nieuw wetsvoorstel in de Verenigde Staten moet president Trump verplichten om het congres in te lichten, indien hij een cyberdienst begint met Rusland.

Dat meldt Reuters.

Het wetsvoorstel werd al in juli door de inlichtingendivisie van de senaat goedgekeurd. De tekst is pas deze week openbaar gemaakt, omdat er volgens de senaat wordt verwezen naar gevoelige informatie.

Door een dergelijke cyberdienst verplicht inzichtelijk te maken voor het congres, kunnen congresleden een mogelijke samenwerking met Rusland beter onderzoeken of bekritiseren. Daarmee wordt het Trump moeilijker gemaakt om banden aan te gaan met Rusland.

Russische hacks

Met het wetsvoorstel reageren congresleden op uitspraken van Trump afgelopen maand. De president zei samen te willen werken met Rusland om een cyberdienst te starten. Deze zou onderzoek moeten doen naar hackaanvallen tijdens verkiezingen.

De uitspraken van Trump leidden tot kritiek, omdat juist Rusland wordt verdacht van hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. De president kwam terug op zijn uitspraken, door te zeggen dat er enkel over een cyberdienst is gesproken.