Sinds Brussel Google een boete van 2,42 miljard euro oplegde wegens machtsmisbruik bij Google Shopping, is het onduidelijk hoe de internetgigant de bezwaren gaat wegnemen. Bronnen zeggen nu tegen Reuters dat een speciale online veiling een rol kan spelen.

Volgens ingewijden heeft de internetgigant aan de mededingingswaakhond van de Europese Commissie voorgesteld om via een veiling concurrerende vergelijkingssites te laten meebieden om advertentieplekken. Volgens bronnen van The Wall Street Journal zou Google voor ‘eigen sites’ een maximumbedrag instellen, maar zouden concurrenten daarboven mogen bieden.

Waar draait de zaak ook alweer om?

De Europese Commissie heeft geoordeeld dat Google zijn eigen vergelijkingssites, met advertenties, voortrekt boven concurrerende sites als Beslist.nl en Kieskeurig.nl. Doordat Google verreweg de grootste zoekmachine is in de EU, zijn de gevolgen groot. De commissie wil dat Google dit verandert; de deadline om dit in gang te zetten is 28 september.

Het voorstel lijkt volgens Reuters sterk op wat Google drie jaar geleden indiende bij de commissie. In dat voorstel waren de twee bovenste advertentieplekken in geruimd voor Google zelf. Dat voorstel werd toen geweigerd.

Het is onduidelijk of het voorstel nu wel tegemoetkomt aan de wensen van de Europese Commissie. Brussel wil dat Google zijn concurrenten gelijkwaardig behandelt. Google en de Europese Commssie willen niet inhoudelijk reageren op het nieuws van vandaag.

Vergrootglas

Google ligt flink onder het vergrootglas bij de Europese Commissie. Er lopen nog twee andere zaken tegen de internetgigant.

In de ene zaak wordt gekeken of het bedrijf via zijn mobiele besturingssysteem Android zijn macht misbruikt. Verder onderzoekt de mededingingswaakhond het advertentiesysteem van het bedrijf.

 

Bron: ‘Vergelijkingssites kunnen via veiling in Google Shopping komen’ | NOS