Sociale media zoals Facebook moeten garanderen dat de persoonlijke gegevens van burgers volledig worden beschermd.

Die eis stelden de regeringsleiders van de EU-landen donderdag op een top in Brussel.

De leiders doen de uitspraak na de onthullingen van het schandaal met Facebook en het bedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf kreeg gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen. Daarmee stelde het psychologische profielen van kiezers op, in een poging het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden.

De Europese leiders nemen de zaak heel serieus, zei EU-president Donald Tusk. “De Europese en nationale wetgeving moet worden gerespecteerd en worden gehandhaafd.”

Cambridge Analytica heeft onder meer gewerkt voor de presidentscampagne van Donald Trump en het Leave-kamp van het Brexit-referendum. In Nederland beweerde Thierry Baudet vorig jaar tegen onderzoeksplatform Follow the Money ook gebruik te maken van de diensten van het bedrijf, hoewel zijn partij Forum voor Democratie dit nu ontkent.

Het Europees Parlement gaat onderzoek doen naar het schandaal. Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft Facebook-directeur Mark Zuckerberg uitgenodigd om opheldering te geven.

“Het Europees Parlement wil achter de volledige waarheid van het Facebook-verhaal komen”, zei hij woensdag in een verklaring. “Het is onacceptabel dat iemand persoonlijke data, die in vertrouwen aan een bedrijf zoals Facebook zijn gegeven, voor een ander doel heeft gebruikt.”

Zuckerberg heeft inmiddels erkend dat hij fouten heeft gemaakt. Ook maakte hij excuses en beloofde hij maatregelen.

De EU-leiders komen in mei op een top in Bulgarije terug op de kwestie.

 

Source: Leiders EU-landen eisen bescherming persoonsgegevens door Facebook