Google kan opnieuw een hoge boete verwachten van de Europese Commissie. Naar verluidt krijgt het bedrijf binnen enkele weken een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van het moederbedrijf Alphabet.

Dat zou een maximale boete van ongeveer 9,3 miljard euro betekenen, meldt de Britse zakenkrant Financial Times donderdag op basis van ingewijden. Meestal vallen boetes vanuit Brussel lager uit dan het maximum.

Volgens de Europese Commissie dwong het bedrijf telefoonfabrikanten Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android met hun telefoons meeleveren.

De zoekgigant heeft zich in het verleden verweerd door te stellen dat de Europese Commissie ten onrechte Apples mobiele besturingssysteem iOS niet als een concurrent van Android ziet. Android heeft een marktaandeel van ongeveer 80 procent.

Vorig jaar kreeg Google al een boete van 2,4 miljard euro in een andere zaak, omdat het bedrijf zoekresultaten van de eigen dienst Google Shopping voortrok.

 

Source: ‘Google krijgt wederom megaboete in Europa wegens machtsmisbruik’