Zeven Europese landen hebben Brussel gevraagd onderzoek te doen naar de beoogde overname van muziekherkenningsapp Shazam door technologiegigant Apple. Die overname zou mogelijk ‘marktverstorend’ kunnen werken.

De Europese Commissie willigt het verzoek in omdat de transactie mogelijk de concurrentie op de markt in de Europese Economische Ruimte verstoort. Dat is het gebied van de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

De commissie maakt niet duidelijk welke negatieve effecten de overname voor de Europese interne markt zou kunnen hebben. De waarde van het Britse Shazam werd voor de bekendmaking van de overname op zo’n 400 miljoen dollar geschat.

Geen meldplicht

Shazam kan muziek herkennen en gebruikers naar verschillende muziekdiensten doorverwijzen vanaf onder meer Android en iOS. Het is nog niet bekend of Shazam door Apple beperkt gaat worden tot enkel haar eigen producten en diensten.

Apple maakte de overname in december bekend, maar hoefde die niet in Brussel aan te melden vanwege de lage omzetdrempel op de interne markt van de EU. Wel deed Apple dat bij de autoriteiten in Oostenrijk waar de nationale omzetdrempel wel wordt gehaald.

Oostenrijk, gesteund door Frankrijk, IJsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden, heeft vervolgens de Europese Commissie gevraagd de overname te onderzoeken. De commissie heeft Apple al verzocht de transactie alsnog in Brussel te melden.

Door: ANP/NU.nl

Source: Europese commissie onderzoekt overname Shazam door Apple