Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is wederom uitgenodigd om in het EU-parlement uit te leggen hoe de privégegevens van miljoenen gebruikers konden lekken.

Alle partijen in het Europees Parlement zijn van mening dat Zuckerberg zijn verhaal moet komen doen om de Europese burgers uitleg te bieden en te garanderen dat het niet nog eens gebeurt.

Het bedrijf Cambridge Analytica kreeg informatie van 87 miljoen accounts in handen en verwerkte die data zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte waren. De informatie werd bijvoorbeeld gebruikt om gericht advertenties te sturen tijdens de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Het excuus van Zuckerberg in de media is volgens Jeroen Lenaers (CDA) “te weinig en te laat”. EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) beloofde er “alles aan te zullen doen” om dit soort praktijken in het vervolg onmogelijk te maken.

Nieuwe privacyregels

Naast Jourova heeft ook commissaris Andrus Ansip (Digitale markt) er bij Facebook op aangedrongen dat Zuckerberg naar het EU-parlement komt. Ansip besprak dinsdag in San Francisco met de topman welke stappen Facebook moet nemen om aan de strengere EU-privacyregels te voldoen.

Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Overheden, bedrijven en organisaties worden verplicht om aan te tonen welke gegevens ze verzamelen en hoe ze die gebruiken en beveiligen. Dat geldt ook voor bedrijven buiten de EU met Europese gebruikers.

Source: Europees Parlement vindt excuses Mark Zuckerberg niet genoeg