Deze woensdag om 10:00u wordt er in het Europese parlement gestemd over de Directive on copyright in the Digital Single Market. Als die richtlijn aangenomen wordt (het schijnt er om te spannen), volgt er in de herfst de zogenaamde triloog (discussie Parlement, Raad en Commissie) over de definitieve tekst.

Er is veel weerstand, zie bijv. namens CLI mede met mijn collega Martin Senftleben ondetekende initiatieven zoals EU Copyright Reform.

Er staan zorgwekkende bepalingen in. Zoals een online persrecht (art. 11). Dit houdt in dat als je een link naar een nieuwsbericht opneemt, dat alleen mag met toestemming van de bron. Je moet dus bijv. een licentie hebben om naar de NRC of Volkskrant te verwijzen. Duitsland had enige tijd zo’n recht. Google werd een licentie opgedrongen door Duitse media. Google weigerde, en reageerde met het niet meer opnemen van de media in het zoekresultaten. Vervolgens duikelden de bezoeken dermate dratisch dat de media toch geen licentie van Google hoefden. De wet is meen ik vervolgens afgeschaft.

Ook is er een filterplicht voor aanbieders van content, zoals Youtube (art. 13). Het gaat daarbij om “large amounts of works”. Een doorsnee social media platform dus. Dit is overigens geïnspireerd op de fingerprint technologie die Google/Youtube gebruikt. Cedric  Manara, senior copyright counsel bij Google, vertelde tijdens een presentatie op Cyprus in november 2017 dat het voorstel van de Commissie niet realistisch is. Youtube heeft veel geld, en ook veel geinvesteerd in de filtertechnologie om auteursrechtinbreuken op te sporen. Dat geld heeft een doorsnee platform niet. Bovendien werkt Youtube niet optimaal.

Dat heb ik zelf ervaren met mijn oud student Charlie, die danst op Taylor Swift. Prachtige video. Werd weggehaald. Daarna weer teruggeplaatst zonder muziek. Ik heb een klacht bij Youtube gewonnen. De video heeft het geluid echter niet teruggekregen. Sterker, hij is niet meer te zien op Youtube. Via deze link kan ik de video nog zien, zonder geluid. Beelden vanuit diverse plekken in Europa, zoals deze:

Een willekeurige andere gebruiker ziet

Dat klopt dus niet. Als zelfs al Youtube het niet goed kan afhandelen, kun je bedenken hoe een willekeurig platform (als ze al dergelijke software kunnen betalen) het er vanaf zal brengen.

Het is te hopen dat het Parlement niet voor dit voorstel stemt. Behalve een groot aantal internationale onderzoekers gespecialiseerd in copyright, hebben sindskort internet grootheden als Vint Cerf en Tim Berners-Lee zich op het strijd toneel gemeld:

Internet luminaries urge EU to kill off automated copyright filter proposal

Wie is het net genoeg om de stemming de goede kant op te laten doorslaan. Fingers crossed…