Apple zou na het eerdere ingrijpen door de Europese Commissie bij belastingafspraken tussen Apple en Ierland een nieuwe constructie gebruiken om minder belasting in het land te hoeven betalen.

Dat staat in de zogeheten Paradise Papers, een grote verzameling gelekte documenten die onlangs werden gepubliceerd, meldt BBC.

In 2013 maakte de Europese Commissie bekend dat het onderzoek ging doen naar vermeende belastingafspraken tussen Apple en de Ierse overheid. In 2016 legde het bestuurlijke orgaan van de Europese Unie de Amerikaanse techgigant een boete van 13 miljard euro op.

Volgens documenten in de Paradise Papers zou Apple in de tussentijd een Ierse holdingonderneming naar het Kanaaleiland Jersey hebben verplaatst, waar een belastingstarief van nul procent geldt voor buitenlandse bedrijven.

Intellectueel eigendom

Dit bedrijf zou voor honderden miljarden euro’s aan intellectueel eigendom hebben verkocht aan een Ierse dochteronderneming, dat de overname daarvan op zou kunnen voeren als kosten om toekomstige winsten te drukken. Over de verkoop zou in Jersey geen belasting betaald hoeven worden.

In de Paradise Papers zijn onder meer enkele e-mails opgenomen met daarin conversaties tussen medewerkers van Apple en offshorebedrijf Appleby, waar de gelekte documenten vandaan komen. Hierin komt naar voren dat Apple de nieuwe constructie geheim zou willen houden.

Apple wilde tegenover BBC niet specifiek reageren op de informatie in de Paradise Papers. Het bedrijf liet wel weten de vestiging van zijn Ierse dochterondernemingen gewijzigd te hebben om tegemoet te komen aan wensen van de Europese Commissie. Ook benadrukt Apple dat het bedrijf niet minder belasting is gaan betalen in desbetreffende landen.

 

Bron: ‘Apple omzeilt belastingplicht in Ierland via nieuwe constructie’