Apple en Ierland zijn het eens geworden over hoe de techgigant de boete van dertien miljard euro terug gaat betalen aan het land.

Dat heeft de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe maandag bekendgemaakt, meldt Reuters.

Donohoe laat weten dat Apple de verschuldigde boete, die het door de Europese Commissie kreeg opgelegd wegens te weinig betaalde belasting, naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar overmaakt.

Het bedrag wordt echter op een aparte rekening gezet die in beheer is bij een derde partij, in afwachting van een hoger beroep in de zaak die de Europese Commissie aanspande tegen Apple en Ierland.

De Europese Commissie deelde vorig jaar de recordboete uit aan Apple omdat het jarenlang nauwelijks belasting zou hebben betaald in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf gevestigd is. Apple en Ierland hebben hierover onrechtmatige belastingafspraken gemaakt, oordeelde de Europese Commissie.

Zowel Apple als de Ierse regering gaan in beroep tegen die uitspraak.

De Europese Commissie klaagde Ierland eerder dit jaar aan omdat het de opgelegde miljardenboete nog niet van Apple had geïnd en daar niet genoeg vaart achter zou hebben gezet. Die zaak laat het bestuurlijk orgaan van de Europese Unie vallen.

Door: NU.nl

 

Source: Apple en Ierland akkoord over betaling miljardenboete