YouTube pakt video’s met extremistische inhoud aan. Het videoplatform voegt waarschuwingen toe, maar verwijdert de filmpjes niet meteen.

Dat schrijft persbureau Bloomberg. YouTube-video’s die bestempeld worden als ‘extremistisch’ krijgen waarschuwingen voor kijkers. Ook zet de dienst advertenties onder dit soort filmpjes uit, zodat makers er niet aan verdienen. De video’s zijn niet te bekijken als ze op andere sites worden doorgeplaatst.

In juni werd dit nieuwe beleid van YouTube voor randgevallen aangekondigd. “We pakken video’s harder aan die niet direct in strijd zijn met onze regels, maar die wel extremistische inhoud bevatten”, stond in het aankondigingsbericht. Daarmee zegt de dienst een balans te willen handhaven tussen vrijheid van meningsuiting en het promoten van extremistische ideeën.

Video’s die de regels overtreden, worden verwijderd. Google meldde begin deze maand dat driekwart van de gewiste filmpjes op YouTube een vorm van extremisme bevatten. Eerder kwam de videodienst in opspraak omdat zulke video’s lang online bleken te staan, terwijl makers verdienden aan reclames die vooraf getoond werden.