Wifi en bluetooth blijven in iOS 11 aanstaan, ook al heb je ze in het nieuwe bedieningspaneel uitgezet. Dit tot onvrede van beveiligingsonderzoekers, die vrezen dat mensen dit niet doorhebben en een extra risico lopen.

Apple heeft dit bewust gedaan, zodat onder meer AirDrop (een manier om onder Apple-apparaten bestanden te delen) en AirPlay (om muziek te streamen) blijven werken.

5 uur ‘s ochtends

Als je bijvoorbeeld het wifi-signaal uitdrukt, wordt verbinding met het wifi-netwerk dat je gebruikt verbroken. Maar op het moment dat je op een nieuwe locatie aankomt kan er weer verbinding worden gemaakt met een ander netwerk, schrijft Apple.

Nog opvallender: de verbinding wordt altijd hersteld om 5 uur ‘s ochtends lokale tijd, waarom is onduidelijk. Voor bluetooth geldt hetzelfde. Je kunt in de Instellingen-app de twee verbindingsmogelijkheden wel helemaal uitzetten.

Onduidelijk en potentieel gevaarlijk

Maar, zeggen beveiligingsexperts, dit is voor gebruikers onduidelijk. Die denken dat de functionaliteiten wel degelijk uitstaan.

In gesprek met techsite Motherboard zegt onderzoeker Andrea Barisani dat het een “goed gebruik is” om wifi en bluetooth uit te zetten als je het niet gebruikt. Anders zouden kwaadwillenden kunnen proberen er misbruik van te maken, bijvoorbeeld door je te laten verbinden met een malafide wifi-netwerk.

 

Bron: Wifi en bluetooth in bedieningspaneel iOS 11 gaan niet echt uit | NOS