Netflix zorgt niet voor minder piraterij

Online videodiensten zoals Netflix hebben maar een minimaal effect op internetpiraterij. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Carnegie Mellon University en de Portugese Universidade Católica Portugues dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Management Science Journal. De onderzoekers bekeken aan de hand van duizenden participanten of download-gedrag ontmoedigd kan worden met het aanbod van legale alternatieven. Dit bleek niet het geval.

De prijs van een abonnement en het selecte – en vaak niet up-to-date – beschikbare aanbod op de video-on-demand platformen, bleek gemiddeld niet overtuigend genoeg voor internetpiraten om minder te gaan downloaden uit illegale bron.

De wetenschappers boden duizenden willekeurige internetpiraten 45 dagen lang een gratis tv-kanalen bundel aan met films en tv-shows die ook te vinden waren op video-on-demand platformen. Het effect: de downloaders gingen niet significant minder downloaden, maar wel meer televisie kijken. De intern/etpiraten konden voor hun favoriete films en show simpelweg niet terecht bij het aanbod van de legale videoplatformen en zochten dus hun heil online.

De onderzoekers concluderen dat zowel nieuwe films als televisieseries sneller aangeboden moeten worden wil het downloadgedrag van internetpiraten veranderen – iets wat nog zeer lastig is door verschillende licenties die er op films en televisieseries rusten. Ook zouden de abonnementsprijzen flink naar beneden moeten, aldus de onderzoekers. Dit zou dan wel mogelijk ten koste gaan van inkomsten die anders gebruikt kunnen worden om nieuwe content te produceren. Beide opties zouden tevens maar een klein deel van de piraterij effectief bestrijden.

Netflix – met ruim twee miljoen abonnementen in Nederland – is voorlopig dus nog niet het antwoord op internetpiraterij.

Source: Techblog – Netflix is voorlopig nog niet het antwoord op illegaal downloaden