Spotify en Chinese internetgigant Tencent zouden tot 10 procent van elkaars aandelen ruilen, om zo sterker te staan in gesprekken over muziekrechten.

Spotify en de Tencent Music Entertainment Group zouden de aandelenruil willen doen voordat beide bedrijven naar verwachting volgend jaar naar de beurs gaan, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal.

Spotify wordt hoger gewaardeerd dan de muziektak van Tencent. Het verschil in aandelenwaarde zou Tencent in cash aan Spotify terug willen betalen.

Door een evenredig aandeel in elkaars bedrijf te nemen, zouden Spotify en de Tencent Music Entertainment Group sterker willen staan in gesprekken met de grote muzieklabels.

Dure licenties

Muziekstreamingdiensten houden constant gesprekken met muzieklabels over de vergoedingen die zij moeten betalen voor geluisterde muziek, en welk muziekaanbod de labels hen bieden.

Tencent zou tot nu toe vrij hoge licentiekosten hebben betaald aan de drie grote muzieklabels Universal, Sony en Warner.

Daarmee zou het wel recht hebben op de zogenoemde master-licenties, waardoor concurrenten Tencent moeten betalen voor toegang tot de muziekrechten. De Chinese overheid zou echter aandringen bij streamingdiensten om licenties te delen.

Betalende gebruikers

Spotify zou al sinds vorig jaar proberen om Tencent tot een dergelijke deal te krijgen. In eerste instantie met weinig succes, omdat Spotify niet van plan zou zijn de Chinese markt te betreden.

De Tencent Music Entertainment Group biedt in China drie muziekstreamingdiensten: QQ Music, Kugou en Kuwo, samen goed voor zo’n 700 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Daarvan zou echter maar 2 tot 3 procent voor de dienst betalen.

Volgens analisten kan Tencent op dat vlak wat leren van Spotify. Het Zweedse bedrijf heeft 140 miljoen gebruikers, waarvan er ruim 60 miljoen voor de dienst betalen.

Door: NU.nl

Source: ‘Spotify en Tencent willen aandelenruil doen’