Het verdwijnen van de roamingkosten voor internetten in de Europese Unie heeft telecombedrijf KPN afgelopen maanden tientallen miljoenen aan omzet gekost. De omzet van KPN daalde met 6,6 procent naar 1,6 miljard euro.

Al jarenlang kampt KPN met teruglopende omzetten. Vooral zakelijke klanten lopen weg of nemen minder diensten af.

Tegenover het vertrek van zakelijke klanten staat de komst van nieuwe consumenten die klant worden. Afgelopen kwartaal kwamen er 12.000 mobiele abonnees en 23.000 tv-klanten bij.

Roaming

Bovenop de omzetdaling kwam nu ook nog regulering vanuit de Europese Unie waardoor KPN vanaf juni veel minder verdient aan klanten die over de grens internetten. De inkomsten van roaming-bundels vallen weg en omdat klanten meer internetten in het buitenland moet KPN hogere vergoedingen aan buitenlandse providers betalen.

Eerder zei KPN al te verwachten dat het bedrijf daardoor 40 tot 50 miljoen euro aan omzet misloopt.

Volgens KPN-topman Eelco Blok betekent het niet dat de abonnementstarieven omhoog gaan. “Het is een fact of life“, zegt Blok in het NOS Radio 1 Journaal. “De kosten nemen we voor onze eigen rekening. We lossen het op andere manieren op, bijvoorbeeld door kostenbesparing.”

Pensioen

Vorige week kondigde Blok zijn vertrek aan. In april volgend jaar wordt hij opgevolgd door de Colombiaans-Italiaanse Maximo Ibarra. Na twaalf jaar in het bestuur van KPN vindt Blok het genoeg geweest.

Eelco Blok over zijn vertrek en zijn opvolger

Blok vertrekt aan het begin van volgend jaar na 8 jaar als bestuursvoorzitter van KPN.

“KPN staat er hartstikke goed voor. Er verandert heel veel in deze markt. Het is eigenlijk nooit tijd om te zeggen, het is nog niet klaar, maar ik vond het nu tijd voor verandering.”

Blok weet nog niet wat hij na KPN gaat doen. “Maar ik ga zeker niet met pensioen”, aldus Blok.

 

Bron: KPN verdient minder aan roamende vakantieganger | NOS