In Zweden zijn ze hard op weg om contant geld helemaal uit te bannen. En voor de meeste Zweden blijkt dat geen enkel probleem.

Als je een kaartje wilt kopen voor de metro of een kop koffie wil bestellen in een café, is de kans heel groot dat je er niet meer cash kunt betalen. Nog maar twee op de tien aankopen worden in Zweden cash betaald. De geldautomaat verdwijnt langzaam uit het straatbeeld en het Zweedse munt- en papiergeld verliest steeds meer terrein.

Betalen met Swish

Het feit dat de Zweden zo vooroplopen met elektronisch betalen valt voor een deel te verklaren door de razendsnelle opmars van de app Swish, een elektronische betaalapp die je telefoonnummer koppelt aan een bankrekeningnummer. Van alle Zweden onder de dertig jaar maakt al 90 procent gebruik van de app.

Heeft contant geld zijn langste tijd gehad?

Ook in Nederland pinnen we steeds vaker en betalen we minder met contant geld. Maar zo ver als de Zweden zijn we nog lang niet. Vorig jaar werd in Nederland ruim 55 procent van alle betalingen gepind en de ambitie is om dat percentage op te schroeven naar 60 procent in 2018.

Bron: Is contant geld straks verleden tijd? :: economie