“Wie kent deze jongen. Wil weten of het een fuckboy is, heb het gevoel dat-ie met tientallen wijven praat.” In een geheime Facebook-groep plaatsen vrouwen foto’s van mannen van wie ze denken dat ze vreemdgaan. Whose Boyfriend Is This is inmiddels een website met ongeveer 7000 leden. Oprichtster Sunny Maé had gewild dat een soortgelijke site al eerder bestond.

“In een vorige relatie ben ik door een vrouw gewaarschuwd voor mijn ex. Ik had het fijner gevonden als ik meer over hem wist, voordat ik met hem een relatie aanging.” Ze hoopt dat haar site vrouwen dergelijk verdriet kan besparen. Vrouwen krijgen alleen toegang tot de pagina op uitnodiging van één van de leden. Giovanni kwam er via zijn zus achter dat hij op de site stond. Onterecht, bleek al snel. Sunny en Giovanni vertellen in deze video over Whose Boyfriend Is This.

Giovanni is één van de mannen wiens foto in de groep werd geplaatst. Hij is niet van plan stappen te ondernemen. “Ik kreeg een screenshot toegestuurd van mijn zusje, die ook lid was van de Facebook-pagina. Toen ik het zag deed het me eerlijk gezegd niet veel, want de reacties onder mijn foto waren over het algemeen positief. Ik heb wel een vermoeden wie mij op de pagina heeft geplaatst, maar zeker weten doe ik het niet.” Wel begrijpt Giovanni dat vrouwen zogenaamde fuckboys willen onthullen. “In grote steden als Rotterdam zijn mannen niet altijd even eerlijk over hun liefdesleven”, zegt hij.

Volgens ICT-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, is het ongevraagd uploaden van foto’s niet toegestaan. “Je legt eigenlijk een soort zwarte lijst aan, net zoals dat gebeurt bij vermeende pedofielen of dieven. Op het moment dat je ongevraagd een foto uploadt, heb je te maken met het schenden van de persoonlijke levenssfeer. Mannen kunnen er iets aan doen door een klacht bij Facebook of de internetprovider van de webpagina in te dienen.”

Hoe werkt het? Je plaatst een foto en tekst van de man waarmee je aan het daten bent. Je sluit af met de woorden: ‘Whose boyfriend is this‘. Elke vrouw die informatie heeft, kan een reactie plaatsen onder zijn foto. Zo worden deze mannen al dan niet onthuld als vreemdganger.

“Er valt niet meteen te zeggen in hoeverre dit strafbaar is”, zegt David Korteweg, onderzoeker bij burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. “Naast het uploaden van een foto, speelt ook de tekst onder de foto een rol. Het gaat immers om de gehele context. Als de persoon op de foto bijvoorbeeld ergens van wordt beschuldigd onder de foto, kan dit onrechtmatig of zelfs strafbaar zijn.”

Als bij een foto alleen om informatie over die persoon wordt gevraagd, komt het volgens Korteweg aan op een afweging van conflicterende belangen: “Uiteindelijk zal de rechter bepalen welk belang zwaarder weegt. De vrijheid van meningsuiting van de vrouw of het recht op privacy van de man.”

Mocht het zo zijn dat een man wel te vertrouwen is, dan onthullen we zijn goedheid.

Sunny Maé, oprichtster Whose Boyfriend is This

Inmiddels zijn ongeveer 20.000 vrouwen lid van de Facebook-pagina en telt de site ruim 7000 leden. Sunny Maé besloot over te stappen op een website, omdat het op Facebook niet mogelijk was om anoniem berichten over mannen te plaatsen. Sunny en andere vrouwen werden daardoor regelmatig bedreigd. Dat heeft haar niet afgeschrikt en ze is van plan door te gaan met de website. “Mocht het zo zijn dat een man wel te vertrouwen is, dan onthullen we zijn goedheid.”

Sunny Maé is de naam die ze gebruikt in de Facebook-groep ‘Whose Boyfriend Is This’. Ze wil om privacyredenen niet haar echte naam gebruiken.

 

Bron: In deze groep checken vrouwen of hun vriend vreemdgaat | NOS