De Amerikaanse hotelketen Hilton gaat een schikkingsbedrag van 700.000 dollar betalen, omdat klanten niet snel genoeg op de hoogte werden gebracht van datalekken.

Daarmee worden onderzoeken door de procureurs-generaal van New York en Vermont officieel afgerond, schrijft Reuters.

De hotelketen werd in 2014 en 2015 getroffen door meerdere datalekken, waarbij meer dan 363.000 creditcardnummers voor iedereen toegankelijk waren.

Klanten van Hilton werden in november 2015 pas op de hoogte gebracht van de datalekken, toen het betaalsysteem van het bedrijf ook door malware getroffen bleek te zijn. Dat was ruim negen maanden nadat het eerste datalek werd ontdekt.

Te lang gewacht

Onderzoeken van de procureurs-generaal concluderen dat er te lang is gewacht met het melden van de lekken. Hilton moet beloven zijn beveiliging beter op orde te krijgen en toekomstige cybersecurityproblemen sneller bekend te maken.

Van de opgelegde boete gaat 400.000 dollar naar de staat New York. De overige 300.000 dollar komt in handen van Vermont.

Equifax

Het Amerikaanse kredietbureau Equifax wordt op het moment onderzocht door vijf Amerikaanse staten wegens een mogelijk te laat gemeld datalek. Gegevens van klanten kwamen op straat te liggen, maar het bedrijf deed hier pas anderhalve maand later melding van.

De top van Equifax wordt daarnaast onderzocht voor het mogelijk handelen met voorkennis. Ze verkochten aandelen nadat het lek was ontdekt, maar voordat deze openbaar was gemaakt.

 

Bron: Hotelketen Hilton schikt voor 700.000 dollar wegens laat gemeld datalek