Techgigant Google is in de Verenigde Staten opnieuw aangeklaagd, omdat het bedrijf vrouwen minder zou betalen dan mannen.

De nieuwe zaak richt zich volgens The Guardian op salarisverschillen bij ingenieurs, onderzoekers, managers, verkopers en leraren van Googles kinderopvang voor personeel.

Volgens de aanklagers betaalt Google vrouwelijke werknemers minder dan mannen in dezelfde functies met minder werkervaring. Het betreft een zogeheten class-action rechtszaak, waar andere gedupeerden zich bij kunnen aansluiten.

Daarnaast zou de zoekgigant werknemers hebben gevraagd wat ze bij hun vorige werkgever hebben verdiend. Een nieuwe wet in Californië, waar het hoofdkantoor van Google zich bevindt, verbiedt dat sinds dit jaar.

 

Comité

“We zijn het oneens met de aantijgingen in deze nieuwe zaak”, vertelt een woordvoerder van Google aan TechCrunch. Volgens het bedrijf wordt salaris zonder vooroordelen bepaald door een comité.

Een eerdere rechtszaak over de kwestie werd in december door de rechter afgewezen, omdat personeel bij Google te vaag werd gedefinieerd door de aanklagers. De nieuwe zaak richt zich daarom alleen op een aantal soorten werknemers binnen het techbedrijf. Daarnaast loopt er een zaak tussen het Amerikaanse ministerie van Arbeid en Google.

 

Systematisch

In april 2017 concludeerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid dat Google zijn vrouwelijke werknemers systematisch minder betaalt dan mannelijke medewerkers. Het bedrijf ontkende die beschuldiging toen stellig.

De techgigant weigerde om salarisinformatie van vrouwelijke werknemers over te dragen aan het ministerie. Het zou te duur zijn om aan het ministerie te bewijzen dat er geen loonkloof binnen het bedrijf staat. Daarnaast zegt het bedrijf de privacy van personeel te willen beschermen.

 

Source: Google wederom aangeklaagd wegens onderbetalen van vrouwen