Er zijn inmiddels meer dan dertig rechtszaken gestart tegen het Amerikaanse kredietbureau Equifax. De persoonsgegevens van Equifax-klanten kwamen onlangs op straat te liggen bij een cyberaanval.

Het aantal rechtszaken tegen Equifax in de VS liep maandagnacht op naar meer dan dertig, meldt Reuters. In veel van de zaken worden dezelfde aantijgingen gemaakt, wat er mogelijk betekent dat aanklachten worden samengevoegd.

In een specifieke rechtszaak wordt Equifax beticht van fraude. De bedrijfstop zou 1,8 miljoen dollar aan aandelen hebben verkocht nadat het beveiligingslek aan het licht kwam, maar voordat klanten hierover waren ingelicht.

De verkoop van aandelen op basis van niet gepubliceerde informatie wordt verboden door de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Equifax ontkende onlangs dat de aandelen op basis van het lek waren verkocht.

Eén terugkerende klacht gaat over de compensatie die Equifax aan klanten biedt. Het bedrijf geeft zijn gebruikers één jaar gratis kredietbescherming. Volgens aanklagers wil het bedrijf op deze manier klanten afhankelijk maken van betaalde producten.

Class-action

Afgelopen week werd er een class-action rechtszaak tegen Equifax opgezet. Daarin claimen aanklagers dat het bedrijf nalatig was bij het beschermen van persoonsgegevens.

Volgens ZDNet bevat de website van Equifax op het moment nog een beveiligingslek, die criminelen in staat stelt om bezoekers van de site door te sturen naar een eigen pagina.

Bron: Gehackt kredietbureau Equifax meer dan dertig keer aangeklaagd