Facebook heeft aangeboden om honderden miljoenen dollars te betalen aan platenlabels, zodat gebruikers van de site muziek in video’s mogen gebruiken.

Dat vertellen ingewijden aan Bloomberg. Met het voorgestelde bedrag wil Facebook muziekbedrijven tijdelijk tegemoetkomen.

Omdat Facebook geen licenties op muziek heeft, moet het techbedrijf video’s verwijderen als ze nummers van platenlabels gebruiken.

Inmiddels zou het techbedrijf al maanden in overleg zijn met platenblabels om een oplossing te vinden. Daarbij zou het sociale netwerk hebben beloofd om een systeem te bouwen dat gebruikte muziek identificeert.

Door muziek te identificeren, zou Facebook automatisch licentiegeld kunnen uitbetalen voor muziek, of video’s offline halen als ongeautoriseerde muziek wordt gebruikt. YouTube gebruikt al langer een vergelijkbaar systeem.

Twee jaar

Volgens de bronnen duurt het twee jaar om de identificatiesoftware te ontwikkelen. Tot die tijd zou het bedrijf ervoor willen zorgen dat gebruikers muziek in video’s mogen gebruiken, door nu alvast honderden miljoenen dollars aan de labels te betalen.

De licentiedeal zou ervoor zorgen dat video’s niet meer offline worden gehaald wegens licentieproblemen. Daarnaast zouden Facebook-gebruikers buiten schot blijven van mogelijke juridische acties van muziekbedrijven.

Bron: ‘Facebook wil honderden miljoenen dollars betalen voor muziekrechten’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl