Er komt geen maximumprijs voor het doorverkopen van concertkaartjes. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet van SP en CDA verworpen waarin dat werd geregeld. Volgens de initiatiefnemers zou de ‘tussenhandel’ hooguit 120 procent voor een kaartje van een evenement mogen vragen. Als de koper toch meer in rekening wordt gebracht, zou hij het te veel betaalde kunnen terugvorderen.
Bij de stemming in de Eerste Kamer keerde een ruime meerderheid van VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie, SGP, 50Plus en OSF zich tegen de initiatiefwet. Tegenstanders denken dat het voorstel in de praktijk niet zal werken en niet uitvoerbaar is. Velen vragen zich af of mensen wel naar de rechter zullen stappen om een paar tientjes terug te krijgen. Anderen vinden dat de sector zelf de problemen moet aanpakken.
Nieuw kabinet
Het CDA in de Eerste Kamer stemde dus tegen het voorstel van een partijgenoot in de Tweede Kamer. CDA-senator Van Rij riep het nieuwe kabinet op met een nieuw voorstel te komen. “Dat moet oneerlijke handelspraktijken bij de doorverkoop daadwerkelijk aanpakken, inclusief adequate handhaving.” Alleen SP, PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren stemden voor.
SP-Tweede Kamerlid Van Dijk, een van de indieners van de wet, noemt de verwerping een gemiste kans. “De ergernis over dure tickets speelt al jaren. Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer.”
De behandeling van de initiatiefwet heeft uitzonderlijk lang geduurd. Het wetsvoorstel stamt al uit 2008 en de Tweede Kamer stemde er in 2010 mee in.
Bron: Eerste Kamer verwerpt maximumprijs doorverkoop concertkaarten | NOS